Kirja: Riihimäen vankileiri 1918 – Elämää ennen kansalaissotaa ja sen jälkeen

Työväenperinteen Tutkimus ry julkaisi osana 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Pentti Auvisen tekemän kirjan ”Riihimäen vankileiri 1918 – Elämää ennen kansalaissotaa ja sen jälkeen”.

Kirjassa kerrotaan kansalaissodan aikaisista tapahtumista, siihen johtaneista syistä ja sodan seurauksista, yleisesti ja Riihimäen näkökulmasta laajemmin. Keskeisenä osana on kappale Riihimäellä sijainneesta vankileiristä. Kirjan tapahtumat ajoittuvat Riihimäen osalta 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Siihen aikaan Riihimäki oli vielä Hausjärven emäpitäjään kuuluva asemakylä. Riihimäelle vuosina 1910 – 1914 rakennettu venäläinen varuskunta oli Suomen itsenäistymisen myötä tyhjenemässä. Kasarmialueen oli saanut hetkeksi hallintaansa Riihimäen punakaarti.

Vuoden 1918 alussa oli alkanut kansalaissota. Riihimäki oli Hämeessä yksi sodan keskeisistä taistelupaikoista. Saksalaisten vallattua Riihimäen otettiin runsaasti punaisia vangeiksi, ja perustettiin Riihimäen vankileiri, joka alkuvaiheiden jälkeen sijoitettiin punakaartilta vallatulle kasarmialueelle. Riihimäen vankileiri oli vuoden 1918 vankileireistä kuudenneksi suurin. Enimmillään vankimäärä oli kesällä 1918, jolloin siellä oli 8495 punavankia. Leirillä kuoli 1040 punavankia, joista teloitettuja oli 141.

Kirjan tekstiä elävöittää eri arkistoista ja kokoelmista saadut valokuvat, joista suurin osa on vuodelta 1918. Kirjan loppuun on koottu tietoa muistomerkeistä yleisesti ja Riihimäellä sijaitsevista tarkemmin.

Kirja on myynnissä Työväentalomuseon Hyvin Pienessä Museokaupassa sekä Riihimäen Uudessa Kirjakaupassa (os. Hämeenkatu 36). Myyntihinta on 20 euroa. Kirjan tuotto käytetään Työväentalomuseon ylläpitoon.