Työväentalomuseo

Toimivat työväentalot ja yleisemminkin seurantalot ovat merkittävä osa yhteistä suomalaista kulttuurihistoriaamme ja lisäksi vireä osa tämän päivän paikallista elämää. Riihimäellä vuonna 1969 aloittanut Työväentalomuseo kertoo osaltaan havainnollisella tavalla kaikesta siitä toiminnasta, jota työväentaloilla on yli vuosisadan ajan ollut. Museorakennus ja sen perinteikäs kalusto ovat näyttelykohteita itsessään.

Museossa on näytteillä noin 200 suomalaisen työväenliikkeen historiaan liittyvää esinettä. Aitoon ympäristöön sijoitetut kokoelmat koostuvat suomalaisen työväenliikkeen historiallisesta aineistosta – arkistoista ja valokuvista sekä mielenkiintoisesta esineistöstä. Vuosittain vaihtuvat pienimuotoiset, työväenliikkeen harrastustoiminnasta kertovat näyttelyt tukevat osaltaan vapaan sivistystyön harjoittamista.

Vuonna 2008 – 2014 toteutettiin hanke ”Työväentalomuseon esineistön luettelointi ja tallentaminen sähköiseen muotoon”. Yhteensä museolla on luetteloituja esineitä lähes kaksi tuhatta, joista suurin osa on varastoituna muualle näyttelytilojen puutteen ja museon puutteellisen paloturvallisuuden vuoksi. Lisäksi on luetteloitu satoja valokuvia, lähes tuhat kirjaa ja saman verran arkistoaineistoa.

Lahjoitukset

Kaikki museon esineet on saatu lahjoituksina yksityisiltä ihmisiltä ja yhteisöiltä. Museolle otetaan edelleen vastaan työväentaloihin ja niissä tapahtuneeseen toimintaan liittyviä esineitä ja muuta materiaalia, mm. lippuja, kirjoja ja valokuvia. Mikäli olet epävarma, sopiiko esine Työväentalomuseon kokoelmiin, ota rohkeasti yhteyttä Työväenperinteen Tutkimus ry:een (yhteystiedot).

Yhdistysten pöytäkirjat ja muu materiaali kannattaa lähettää Työväen Arkistoon, joka on niille oikea paikka.